Sej – En mager og sund fisk til hverdagsmad

Sej er en mager og populær fisk i det danske køkken, som ofte bruges i klassiske retter som fiskefrikadeller og fiskefileter. Med sin milde smag og faste konsistens minder sej om torsk og er en fremragende kilde til protein, samtidig med at den har et lavt fedtindhold.

Denne alsidige fisk kan tilberedes på mange måder og passer godt ind i en sund og balanceret kost.

Sej på mad

Næringsværdi af sej

Sej er en mager fisk, der indeholder meget protein, men kun lidt fedt og kalorier, hvilket gør den ideel for dem, der ønsker en sund proteinkilde. Samtidig er sej rig på flere vigtige vitaminer og mineraler, som er gavnlige for kroppen.

Her er en typisk næringsfordeling pr. 100 gram sej:

  • Kalorier: 90 kcal
  • Protein: 19 gram
  • Fedt: 0,8 gram
  • Omega-3 fedtsyrer: 0,2 gram
  • B12-vitamin: 2 mcg (83 % af den daglige anbefalede mængde)
  • Selen: 36 mcg (52 % af den daglige anbefalede mængde)

Sej er også en god kilde til fosfor og jod, som er essentielle for kroppens energistofskifte og skjoldbruskkirtlens funktion.

Sundhedsfordele ved at spise sej

Sej er en sund og nærende fødevare, som kan bidrage til en række sundhedsfordele. Her er nogle af de vigtigste fordele ved at inkludere sej i din kost:

Rig på magert protein

Sej er en fremragende kilde til magert protein, hvilket gør den perfekt for dem, der ønsker at opbygge muskler eller holde en sund vægt. Protein hjælper med at reparere væv og understøtter kroppens generelle funktioner. Samtidig er sej en mager fisk, hvilket betyder, at den indeholder meget lidt fedt, men stadig bidrager med de nødvendige næringsstoffer, kroppen har brug for.

God kilde til B12-vitamin

Sej er rig på B12-vitamin, som er afgørende for nervesystemets sundhed og dannelsen af røde blodlegemer. Et tilstrækkeligt indtag af B12-vitamin kan hjælpe med at forebygge træthed, hukommelsestab og humørsvingninger, da vitaminet spiller en vigtig rolle i energiomsætningen.

Styrker skjoldbruskkirtlens funktion

Sej er en god kilde til jod, et mineral der er vigtigt for skjoldbruskkirtlens funktion. Skjoldbruskkirtlen regulerer kroppens stofskifte og hjælper med at opretholde energi og vægtkontrol. Mangel på jod kan føre til problemer med stofskiftet, men ved at inkludere sej i din kost kan du sikre, at du får nok jod.

Sundt hjerte og blodomløb

Selvom sej indeholder mindre omega-3 fedtsyrer end fede fisk som laks og makrel, indeholder den stadig nok til at være gavnlig for hjertesundheden. Omega-3 fedtsyrer hjælper med at reducere betændelse, sænke blodtrykket og forbedre kolesterolniveauerne, hvilket bidrager til at beskytte hjertet.

Forskellige måder at tilberede sej på

Sej er en alsidig fisk, der kan tilberedes på mange forskellige måder. Her er nogle af de mest populære måder at tilberede sej på:

  • Stegt sej. Sej kan steges på panden, hvilket giver fisken en sprød overflade, mens den forbliver saftig indeni. Du kan stege sej i smør eller olivenolie og krydre den med citron, hvidløg og friske urter som persille eller dild. Stegt sej serveres ofte med en frisk salat eller grøntsager som gulerødder og kartofler for et sundt måltid.
  • Bagt sej. Ovnbagt sej er en sund og nem måde at tilberede fisken på. Du kan lægge fisken på et fad og tilsætte lidt olivenolie, krydderurter og grøntsager som tomater eller peberfrugt. Bag fisken i ovnen i cirka 15-20 minutter, indtil den er gennemstegt, og server den med dampede grøntsager eller en let salat.
  • Sej i fiskefrikadeller. En klassisk måde at bruge sej på er i fiskefrikadeller. Hakket sej blandes med løg, æg, mel og krydderier, formes til frikadeller og steges på panden. Fiskefrikadeller er en nem og velsmagende ret, der kan serveres med kogte kartofler, ærter og en frisk persillesovs.
  • Sej i fiskesuppe. Sej er perfekt til brug i fiskesupper og gryderetter. Den faste konsistens gør, at fisken holder sig godt, når den koges i bouillon eller sauce. Du kan lave en lækker fiskesuppe med sej, grøntsager som løg, gulerødder og grønkål, og smage den til med hvidløg, dild og en skvæt citron.

Sej i kosten – Ideer og tips

Sej er en nem fisk at integrere i din daglige kost, og den passer godt til mange forskellige retter. Her er nogle ideer til, hvordan du kan bruge sej i dine måltider:

  • Sejfilet med grøntsager: Damp en sejfilet og server den med dampede grøntsager som broccoli og gulerødder. En let citrondressing kan tilføje ekstra smag.
  • Fiskefrikadeller med sej: Lav hjemmelavede fiskefrikadeller ved at blande hakket sej med løg, æg og mel, og server dem med kartofler og ærter.
  • Sej i wok: Brug sej i en hurtig wokret med friske grøntsager som tomater, løg og peberfrugter. Tilsæt lidt soja og ingefær for ekstra smag.
  • Sej med pasta: Kombinér sej med fuldkornspasta og en let hvidvinssauce. Tilsæt friske krydderurter som dild og persille for et sundt og velsmagende måltid.

Hvor ofte bør man spise sej?

Ligesom andre typer fisk anbefales det at spise fisk mindst to gange om ugen for at få de fulde sundhedsfordele af omega-3 fedtsyrer og andre essentielle næringsstoffer. Sej er en mager fisk med lavt indhold af kviksølv, hvilket gør den til et sikkert valg for både børn og voksne, inklusive gravide kvinder.

For at opnå en varieret kost, kan du skifte mellem forskellige typer fisk, såsom sej, torsk og laks. På den måde får du en bred vifte af næringsstoffer, samtidig med at du nyder forskellige smagsoplevelser.

Sej er en mager og næringsrig fisk, der passer perfekt til en sund og balanceret kost. Med sit høje indhold af protein og vigtige næringsstoffer som B12-vitamin, jod og selen, er sej en god fødevare til både hverdag og fest. Uanset om du bager, steger eller bruger sej i fiskefrikadeller, er den en alsidig ingrediens, der kan tilpasses mange forskellige retter.

Inkluder sej i din kost for at nyde en sund, velsmagende og nærende måltid, som bidrager til dit helbred og velvære.