Ærter er en meget populær spise i Danmark. Men, det har det ikke altid været, da planten oprindeligt stammer fra Asien. I dag findes den rundt om i langt de flestes køkkenhaver, da den er nem at gro og smager helt fantastisk.
Ærteplanten er en meget gammel kulturplante, som stammer fra Sydøstasien, Iran og Sydeuropa for flere tusinde år tilbage. Men, dengang var ærter hårde og knapt så smagfulde. Først engang i 1500-tallet dukker den første grønne skalært frem, ligesom de første sukkerærter også optræder omkring det tidspunkt. Siden da har ærter haft en stor betydning, fordi de både kunne tørres eller nedsaltes og dermed gemmes til vinteren. I dag planter og spiser vi dem med stor velbehag.
Ærter findes i mange varianter
Ærter er ikke bare ærter, da de kommer i forskellige arter og typer:
- Makært. Denne dyrkes på marker med det formål at skulle tørres til gule ærter og benyttes til foder.
- Skalært. Det er en art med runde frø, men som ikke er lige så sød som marvært, som er den art, vi kender som grønne ærter. Den kan dog tåle at blive sået i kold jord.
- Marvært. Det er vel nok den mest populære ærtart, da det er den, vi som sagt kender som grønne ærter. Bælgen har en hinde og streng indvendigt og kan bælges.
- Sukkerærter. Det er en snackært, hvor man bruger de store og flade bælge, inden frøene udvikler sig.
- Slikærter. Denne art er en krydsning mellem sukkerært og en anden art af ærter, der havde tætpakkede bælge. Den har spiselige bælge, men bliver først spist, når ærterne også er udviklede.
Ærter indeholder gode næringsstoffer
Foruden at smage rigtig godt, indeholder ærter også mange sunde og vigtige næringsstoffer, mineraler og vitaminer, heriblandt K-vitamin, der er vigtigt for knoglernes sundhed.
Ærter har desuden et ret højt indhold af fibre, som er med til at styrke fordøjelsen og også modvirker forstoppelse. Derudover indeholder ærter C-vitamin, som er styrkende for immunforsvaret, samt niacin, der sænker det dårlige kolesterol i blodet. Ja, og så er ærternes høje fiberindhold og proteinindhold med til at regulere dit blodsukker, så du ikke falder i slikskålen med det samme.
Ærter er derfor en sundhedsbombe uden lige, som man med fordel kan spise året rundt. Ærter er nemlig også sunde på frost, da de inden pakning har fået en blanchering, som sikrer, at vitaminindholdet bevares.
Hvordan anvender man ærter i madlavning?
Ærter kan både spises rå eller letkogte og er gode til stort set alle milde retter, da de er søde i smagen. Vil man gerne have det bedste ud af dem, kan man med fordel bruge dem til kolde og varme supper, pasta, fisk, ris og kød – men også i salater er ærter ret lækre.
Langt de fleste af os forbinder friske ærter med sommer. De er også fantastiske at spise helt nyplukket, så længe de ikke er melede, bitre eller bittesmå. For at få den bedste smag frem i dem, bør de først plukkes, når de er tilpas modne og triller ud i hånden, når bælgen åbnes. For det er også her, de smager bedst i salaten, pastaretten eller fiskeretten.
Denne artikel er leveret til madklassen fra måltiden.dk, hvor du kan finde alt du skal vide om veganske måltidskasser.